Eerste hulp bij een ongewenste vetrol? Gezonde voeding!

upgrade training slank gezond buikvet

Al jaren ben ik zelf een recreatieve sportfanaat zonder echt uit te blinken in één bepaalde sport. Toen ik twee jaar geleden mijn zinnen zette op CrossFit, had ik een nieuwe uitlaatklep gevonden! Elke keer een wedstrijdje tegen mezelf of tegen de groep, tegen de klok of tegen het aantal herhalingen, maar… Als competitiebeest zweette ik me elke keer kapot en kon ik beetje bij beetje iets meer gewicht aan m’n barbell hangen, maar desondanks bleef ik dat vetrolletje op m’n buik houden… Je weet wel, zo dat rolletje onder je navel tot net boven je jeans. Niet dat ik te zwaar of te dik ben, maar zichtbare abs zoals Shakira leken me toch wel gaaf! Toen ik uit nieuwsgierigheid net zoals mijn klanten eens een voedingsdagboek begon bij te houden, werd het al snel duidelijk. Ik at wel gezonde voeding en grotendeels normale porties, maar in verhouding te weinig eiwitten (proteïnen) en te veel koolhydraten…

Wanneer eet je gezond?

Als bewegingscoach haalde ik dus zelf ook niet 100% het gewenste resultaat met enkel maar hard te sporten en ‘gewoon’ gezond te eten. Want, wat is eigenlijk gezond eten? Welke voedingsmiddelen heeft je lichaam eigenlijk echt nodig? Er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar wat voor de ene telt, geldt niet per definitie voor de andere. Het enige dat voor iedereen gezonder is, is dat je best zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (zoals voorverpakte lasagne of gerookte spek die meer dan een week goed blijft) eet en bijgevolg zo veel mogelijk onbewerkte (lees: vooral zonder toegevoegde suikers). ‘Whole foods’ noemt men ze in het Engels. Voedsel dat er niet anders uitziet ten opzichte van het moment dat het geteeld of geplukt werd. Ik heb nog nooit een Frangipane aan een boom zien groeien of spaghetti slierten uit de grond gehaald, jij wel?

Minder koolhydraten, minder suikers

Ben jij er, net zoals ik en veel van mijn klanten ook oprecht van overtuigd dat je ‘best gezond’ eet, maar behaal je ondanks dat toch niet het gewenste resultaat? Dan wil ik je enkele concrete tips aanreiken die voor mij gewerkt hebben. 

Puur en alleen het besef dat ik anders moest gaan eten, was voor mij de eerste en gemakkelijkste stap. Ik ging niet op dieet, ik ging de macro-balans (verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten) van mijn maaltijden anders verdelen. Naast minder koolhydraten, moest ik meer eiwitten en ook iets meer gezonde vetten eten. 

Als coach berekende ik mijn calorieverbruik aan de hand van een bodyscan. Dat verbruik is afhankelijk van je geslacht, je lichaamsgewicht en de – samenstelling, je gestalte, maar ook je genetische lichaamsbouw en de mate van activiteit. Hierna begon ik te experimenteren met mijn maaltijden om een betere balans te verkrijgen zodat mijn vetmassa zou verlagen. Het leuke is ook dat op zich geen enkel voedingsmiddel verboden is, de ‘puzzel’ moet in verhouding gewoon kloppen. 

‘Alles mag maar met mate’, vind ik ook best wel een uniforme waarheid. Dat ijsje op een zomerdag eet ik ook nog steeds hoor!

Volle producten boven magere producten

Mensen denken nog vaak dat ‘magere’ producten gezonder zijn en hen zullen helpen om vetmassa kwijt te geraken, maar die waarheid is ondertussen flink achterhaald. Magere producten hebben een lager vetpercentage, maar enerzijds zijn die geschrapte (soms zelfs onverzadigde) vetten net goed voor ons, omdat ze de goede cholesterol (HDL cholesterol) juist verhogen! Anderzijds wordt er vaak extra suiker aan die magere producten toegevoegd om de smaak of textuur te behouden. Dit zorgt voor nog meer koolhydraten in de vorm van suikers die we – als we ze in te grote hoeveelheden opnemen – gewoon opslaan als, jawel, vet. Erger nog, we slaan dit vet voornamelijk op in onze buikzone en daar willen we net vanaf, toch?!

Enkele concrete tips

Dus, als je nu denkt: “Oké, hoe verbeter ik dan die balans of hoe kan ik afvallen in gewicht door vetmassa te verliezen maar mijn spiermassa te behouden of zelfs te verhogen?”

✓ Vermijd in eerste instantie inname van toegevoegde suikers. Dit lukt al snel door ‘vloeibare calorieën’ zoals frisdrank en vruchtensappen te vermijden, maar ook ontbijtgranen, ‘gezonde’ repen en hartige snacks te beperken. In cijfers: kijk in de voedingswaardentabel op de verpakking naar ‘koolhydraten – waarvan suikers’: deze waarde mag bij voorkeur niet hoger zijn dan 10g.

✓  Eet daarbij normale porties, zowel in je maaltijden als in je snacks. Overdrijf niet. 150g cashewnoten is voor iedereen te veel, maar een handje kan best.

✓  Eet veeleer eiwitrijke snacks in plaats van de koolhydraatbommen zoals een plak cake, een ogenschijnlijk gezond pakje Sultana koekjes of zelfs een fruitsmoothie. Kies liever voor een hardgekookt eitje, een lekkere eiermuffin, een glas melk met een volkoren cracker besmeerd met pindakaas of een handje pinda’s, pistache- of amandelnoten.

Een handje noten is gezond, maar overdrijf niet

Deel dit bericht op je eigen pagina zodat we meer vetrolletjes uit de wereld kunnen helpen en vooral meer nut halen uit onze harde trainingen in de fitness of bij je Personal Trainer. Heb je interesse in een bodyscan en voedingsadvies, Group Training, Personal Training of ontvang je graag een recept voor de eiermuffins, mail dan naar tessa@upgrade-training.be. Veel succes!